Mattedraken


BUNT och ABF samarbetar om projektet "Bli vän med Mattedraken"

Presentationsfilm

Vad är Mattedraken?

Projektinformation

”Bli vän med Mattedraken” 2023-24

  • Internationella forskningsrapporter visar att både unga och vuxna kan uppleva obehag, ängslan, ångest etc när de möter matematiska problem, i undervisningen eller i vardagslivet. I många fall är de negativa känslorna lika starka som andra mätbara s k fobier; datortomografi visar att amygdalan aktiveras samtidigt som vissa kognitiva funktioner blockeras. Sådan mattefobi (”math anxiety”) kan ofta registreras redan i förskoleåldern vilket antas bero på att små barn tidigt fångar upp negativa attityder hos föräldrar, syskon, lärare m fl. Slutsatsen är att tusentals individer i olika åldrar lider av mattefobi, känslor som är irrationella och överdrivna men också ofta behandlingsbara.

  • Detta var bakgrunden till ett webbinarium som stiftelsen Företagsam och Sensus studieförbund arrangerade 2021. Webbinariet fick starkt gensvar bland skolhuvudmän, gymnasieskolor, grundskolor, förskolor, folkhögskolor, Science Centers m fl (414 anmälda) och därefter ett gott betyg i utvärderingen (se bl a www.sciencekids.se ) och många deltagare anmälde intresse för fortsatta aktiviteter inom området.

  • Företagsam och Sensus planerar därför ett gemensamt projekt, ”Bli vän med mattedraken”, i syfte att förebygga och motverka de negativa följderna av mattefobi bland barn, unga och vuxna genom att med folkbildningens metoder, pedagogik och kontaktnät utveckla matematiklärande och bredda rekryteringen till utbildningar och yrken inom naturvetenskap och teknik. Projektet ska genomföras i regi av föreningen BUNT, Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik, i samarbete med ABF i Västsverige.

  • Målet är att under perioden 2023-24 sammanställa och utveckla ett digitalt informations-och utbildningsmaterial om mattefobi som ska spridas såväl i skolvärlden som i folkbildningen, både för självstudier och grupparbete. Materialet samlas i tre sektioner enligt följande;

    Sektion 1 Arbetet leds av professor Gunnar Bjursell, Karolinska Institutet, och inriktas på att söka, sammanställa och bearbeta internationell forskningsinformation för att nå såväl professionella pedagoger som barn, ungdomar och vuxna vilka berörs av problematiken.

    Sektion 2 Arbetet leds av docent Kenny Skagerlund, Linköpings Universitet, och innefattar utveckling av analys-och diagnosverktyg för som är anpassade till fem åldersgrupper, förskola, F-6 högstadium, gymnasium och unga vuxna samt vuxna. Arbetet delfinansieras genom ett stipendium från Vitterhetsakademin.

    Sektion 3 Under ledning av professor Ola Helenius, NCM/Göteborgs Universitet produceras fem texthäften och videofilmer där skickliga lärare presenterar best practice, effektiva metoder att hantera mattefobi för olika åldersgrupper varvade med teoretisk bakgrund. I denna sektion ingår en särskild studie om hur underhållningsspel kan användas för att motverka bl a mattefobi. Studien genomförs av Felix Gyllenstig Serrao, Göteborgsregionen

  • Det material som produceras koordineras och paketeras av projektledningen – Anders Johansson, Sensus och Bo Sillén, Företagsam - i löpande kontakter med en referensgrupp av testanvändare, främst folkhögskolor och Science Centers, samt Matematiklärarnas förening, SMaL som också har en viktig roll i ett flerårigt och uthålligt implementeringsarbete.

  • BUNT och ABF söker under våren 2022 anslag och bidrag till projektet som har en budget på 1, 9 mkr. När finansiering säkrats påbörjas materialproduktion varefter materialet testas och utvärderas i bearbetade versioner genom samarbete med ett antal Science Centers, folkhögskolor, skolor och förskolor som redan anmält intresse för medverkan Därefter skapas en organisation för att långsiktigt och uthålligt uppdatera och utveckla materialet

Ladda ner projektinformation - PDF-version, öppnas ny flik.