Utvecklingsvägar

  • Samarbeta med Science Centers

    En projektledare från Science Center hjälper förskolan att förbereda, genomföra, dokumentera och utvärdera en eller flera kunskapsresor för små barn.

  • Science Kids som högskolekurs

    Kompetensutveckla hela personalen i en högskolekurs om den pedagogiska modellen Science Kids Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment.

  • Förskola OCH föräldrar

    Våren 2024 arrangerade förskolan Fjärdinggatan 20 i samarbete med ABF flera studiedagar i Göteborg. Tre förskollärare förberedde och dokumenterade en serie kunskapsresor som genomfördes tillsammans med barnen och deras föräldrar. De vuxna lärde sig att lyssna och låta barnen vara aktiva – och fick tips om hur det lekfulla lärandet kan fortsätta hemma. Se kunskapsresorna Naturvetenskapliga principer och Storytelling.

  • Gymnasiearbetet Science Kids

    Föreningen BUNT inbjuder elever som går på Teknik eller Naturvetenskapsprogram att delta i en tävling om vem som gör 2024 års bästa gymnasiearbete om att utveckla intresset för naturvetenskap och teknik på svenska förskolor. Dela med dig av dina kunskaper inom teknik och naturvetenskap och gör ditt gymnasiearbete tillsammansmed barn på en förskola.

  • Självstudier

    Det är inte alltid lätt att hitta tid för gemensamt arbete. Men den som vill kan komma långt på egen hand, t ex genom att följa en röd tråd med videoföreläsningar, rekommenderad litteratur och frågor för reflektion.

  • Utbildningsradion

    UR Play har program för alla skolformer, producerade av UR eller inköpta från andra bolag. För barn i förskoleåldern finns många underhållande och lärorika videoprogram som kan användas både hemma och i förskolan. Genom tjänsten UR Access är det också möjligt att göra ”klipp” som länkar till en viss del av ett program.

  • NTA Skolutveckling

    NTA Skolutveckling vänder sig till skolans huvudmän och erbjuder tematiskt material som utgår från kursplanerna i ett eller flera av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik Varje tema omfattar en utbildning, en lärarhandledning och material för ett frågebaserat, laborativt arbetssätt.

  • Artificiell Intelligens

    AI, Artificiell Intelligens är på väg att revolutionera vår tillvaro. AI kan användas för att få svar på frågor, tips och idéer om i stort sett allting, också om hur man kan förklara komplicerade saker för barn eller planerar en temavecka. Här finns en kort introduktion av Patrik Hernvall, docent vid Stockholms Universitet, som också berättar om AI under Föreläsningar.

  • Yrkeshögskolan

    Hösten 2024 genomför ABF Vux den första YH-utbildning om naturvetenskap och teknik i förskolan med Science Kids