
Om projektet Science Kids
2022-2025
Projektets mål
Projektets mål att skapa, sprida, underhålla och utveckla ett sammanhållet stödmaterial för små barns lekfulla lärande inom naturvetenskap och teknik. Materialet ska vara attraktivt för både förskollärare och föräldrar och användas dels i Science Centers egen verksam-het, dels paketerat för utbildning och fortbildning av förskollärare i regi av Science Centers, studieförbund eller lärosäten.
Målgrupper
Projektet riktar sig dels till barn med föräldrar och andra vuxna i deras närhet, dels till förskollärare och förskolans beslutsfattare – rektorer i förskolan, förvaltningschefer och kommunala skolpolitiker i hela landet.
Tydliggöra barns upptäcktsresor
Projektets idé är att barnen i en serie upptäcktsresor ska utforska fenomen och begrepp i den naturvetenskapliga världen och tekniken omkring oss. Sakkunniga projektledare från medverkande Science Centers hjälper till med navigationen och en noggrann pedagogisk dokumentation ska inspirera till efterföljd – i andra förskolor och i hem och familj.
Projektet Science Kids
Drivs av föreningen BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik) tillsammans med tre Science Centers – Kreativum i Karlshamn, 2047 i Borlänge och Teknikens Hus i Luleå – vilka var och en samarbetar med förskolor i två närliggande kommuner.
Stöd från Arvsfonden
BUNT har fått ett anslag på 5, 5 mkr från Allmänna Arvsfonden
Andra aktörer, intressenter och samarbetspartners
Projektarbetet ska drivas i en öppen process med löpande kontakter med andra aktörer – t ex övriga Science Centers och andra kommuner, lärosäten med förskollärarutbildning, Lärarförbundet, studieförbund, NTA Skol-utveckling m fl. Några av dessa kan bli samarbetspartners i projektet som har förskolor, skol-huvudmän och statliga skolmyndigheter som viktiga kontaktytor
Bred och djup förankring
eftersträvas i de kommuner som ingår i projektet – alla förskolor, andra skolenheter och beslutsfattare i förvaltning och nämnd ska känna till projektet. Med-verkande pedagoger, chefer och politiker i de medverkande sex kommunerna ska känna stolthet och glädje i att vara ambassadörer för arbetssättet och i kommunikationen lyftas fram för deras framsynta beslut.
Webbplatsen
Sciencekids.se – presenterar under våren 2023 pedagogisk dokumentat-ion om barnens upptäcktsresor, avsedd för förskollärare, samt ”föräldraversioner” av dessa för att stimulera fortsatta samtal i hemmen. Webbsidan ska efterhand kompletteras med metodstöd, bl a korta föreläsningar, och materialstöd i form av temalådor med kvalitets- och genusgranskat material.
Visionen
är att detta material dels ska ge förskolornas lärare och rektorer ett attraktivt stöd för det vardagliga arbetet, dels erbjuda skolhuvudmän, Science Centers lärosäten, studieförbund och folkhögskolor ett effektivt verktyg såväl i folkbildning som i kompetensutveckling av pedagoger och implementering av läroplanens krav.