
Varför Science Kids?
Små barn är nyfikna av naturen. De vill undersöka, utforska och upptäcka världen runt omkring sig. När vuxna lyssnar, ställer frågor och guidar på barns villkor, sker lärande på djupet. Genom Science Kids får barnens egna funderingar och upptäckter styra kunskapsresorna – och vi lägger grunden för ett livslångt intresse för naturvetenskap och teknik. Samtidigt bidrar vi till att förebygga skolsvårigheter och säkrar framtida kompetens för Sveriges teknik- och ingenjörsyrken.
Ingenjörslandet Sverige
Sverige har länge varit en ledande nation inom innovation och tekniska framsteg. Från banbrytande uppfinningar till globala industriframgångar – vi har byggt vår välfärd på ingenjörskonst och forskning. Men framtiden är inte given.
Sjunkande kunskapsresultat
– en väckarklocka
Många elever avslutar idag sin skolgång utan gymnasiebehörighet, och intresset för naturvetenskap och teknik sjunker. Sveriges ställning som ingenjörsnation är hotad. Här kan förskolan spela en avgörande roll.
Våga låta barn leda vägen
I Science Kids är pedagogens roll att vara en guide – inte en färdig föreläsare. Genom att ge barn tid och utrymme att själva söka svar, skapas en miljö där barnens egna upptäckter får blomstra. Läraren finns där för att stötta och leda i rätt riktning, men utan att ta över.
[Läs mer om arbetet med modellen]
(länk till Mats’ artikel om projektledarna)
Vad är Science Kids?
Science Kids är ett initiativ från BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik), i samarbete med sju svenska Science Centers och förskolor i tio kommuner. Tillsammans har vi utvecklat en pedagogisk modell som bygger på barns naturliga nyfikenhet och använder den som drivkraft för lärande inom naturvetenskap, teknik och matematik.
[Läs mer om historien bakom projektet]
(länk till historien bakom)
Nyfikenheten – barnets superkraft
När ett barn upptäcker något nytt aktiveras hjärnans belöningssystem. Dopamin frigörs och skapar längtan efter fler upptäckter. Genom att uppmuntra barn att ställa frågor och experimentera, bygger vi inte bara kunskap utan även självförtroende och kreativitet.
[Läs mer om små barns hjärnor]
(länk till Mirjams artikel)
Science Kids - En del av framtidens STEM-strategi
När regeringen 2025 lanserar en nationell STEM-strategi (Science, Technology, Engineering and Mathematics) kan Science Kids bli ett viktigt första steg.
Genom tidiga insatser i förskolan skapas intresse och trygghet inom naturvetenskap och teknik, vilket lägger grunden för framtida studier och yrkesval.
Science Kids – ett initiativ för hela landet
Science Kids-modellen ska nu lanseras i hela Sverige, i samarbete med svenska Science Centers, studieförbund (bl a ABF), lärosäten och förskolor. Tillsammans bygger vi framtidens ingenjörsland – en nyfiken upptäckare i taget
På www.sciencekids.se hittar du spännande kunskapsresor för både förskola och hem.
Där finns dokumentation för pedagoger och enkla experiment som föräldrar, far- och morföräldrar, samt andra vuxna kan göra tillsammans med barn.
Tillsammans gör vi lärandet till en lekfull och glädjefylld upplevelse.
Mattedraken
mattelust
Många vuxna känner obehag inför matematik, något som ofta grundas i tidiga erfarenheter. I Science Kids får barnen möta matematik genom lek och utforskande, vilket bryter ner rädslan och bygger en positiv relation till ämnet från start.
[Läs mer om en matematisk kunskapsresa]
”Yoy can´t start young enough”
Den avancerade hjärnforskningen bekräftar en gammal sanning. Lärande och motivation går hand i hand och det gäller att börja tidigt. Idén att skapa en pedagogisk modell för små barns lekfulla lärande om naturvetenskap och teknik föddes vid ett av BUNTs seminarier under rubriken ”Små barns hjärnor och lekfullt lärande”.
Tre Science Centers nappade på idén, Teknikens Hus i Luleå, Framtidsmuséet 2047 i Borlänge och Kreativum i Karlshamn.
BUNT fick 2022 ett anslag på 5, 5 mkr från Allmänna Arvsfonden för projektet ”Science Kids” som avslutas våren 2025. Projektledare från Science Centers har samarbetat med processledare i närliggande kommuner, Luleå och Älvsbyn, Borlänge och Falun, samt Bromölla och Karlshamn. Arbetet har koordinerats av BUNT och letts av en styrgrupp.
2024 anslöt ytterligare fyra Science Centers till projektet – Exploratoriet i Skellefteå, Tom Tits i Södertälje, Dalénium i Stenstorp och Molekylverkstan i Stenungsund – för att komplettera kunskapsresorna i naturvetenskap och teknik med motsvarande utflykter i matematikens värld tillsammans med barn och förskollärare i de egna kommunerna.
En outnyttjad tillväxtmotor – förskolan
I Sverige går nästan alla barn i förskolan, där engagerade pedagoger och en ambitiös läroplan lägger grunden för lärande. Forskning visar att tidiga insatser har stor betydelse för barns utveckling. Här finns en potential som Science Kids vill lyfta fram och använda för att forma framtidens kunskapssamhälle.
Aida
din digitala guide
Science Kids inkluderar även AIDA, en chatbot som ger pedagoger och föräldrar inspiration och stöd. AIDA erbjuder engagerande material och förklaringar, vilket gör det enklare att skapa spännande kunskapsresor för barn.
[Här träffar du AIDA]